Trafiksikker på cykel
Vær opmærksom, vær synlig og beskyttet og hav udstyret i orden. Sådan lyder 3 trafiksikre råd fra GF Fonden til dig, der vil være trafiksikker cyklist.
Cykler du ofte? Er svaret ja, er det ikke overraskende. For Danmark er en cykelnation. Mange af os bruger dagligt cyklen som transportmiddel til og fra arbejdet og studiet – eller også bruger vi cyklen i fritiden. Ifølge tal fra Danmarks Tekniske Universitet (DTU) kører danskere i alderen 10-84 år i gennemsnit 0,49 cykelture pr dag.
Gennemsnitslængden på danskernes cykelture er 2,98 kilometer. Det svarer til, at næsten alle danskere tilbagelægger 1,45 kilometer i sadlen om dagen. Størstedelen af turene, 47 procent, går til arbejdspladsen eller uddannelsesstedet, efterfulgt af cykeltransport til fritidsaktiviteter, der tegner sig for 37 procent af cykelturene.
Kender du den cyklist …
- der cykler på fortove, i forgængerfelter, over for rødt lys eller mod ensretningen?
- der ofte cykler uden lys på cyklen, så vedkommende er svær eller helt umulig at få øje på?
- der sms’er, mens vedkommende er i gang med at cykle, eller som måske har indkøbsposer hængende løst på styret?
- der med sin adfærd er med til at skabe farlige situationer i trafikken, der ikke kun involverer cyklisten selv, men også andre trafikanter?
3 trafiksikre råd til cyklisten
Der er mange ting, en god cyklist skal huske på i trafikken. Her er 3 vigtige råd til dig, der cykler, og som gerne vil være trafiksikker på den tohjulede:
- Vær opmærksom: Vær til stede i trafikken – hold fokus på trafikken og de andre trafikanter og lad være med at lade dig distrahere af forstyrrende elementer. Som blød trafikant skal du være særlig opmærksom, da mødet med en uopmærksom bilist kan medføre alvorlige skader.
- Vær synlig og beskyttet: Læg forfængeligheden på hylden, og brug reflekser og farvestrålende tøj, der gør dig mere synlig i trafikken. Husk lys på cyklen, når det er mørkt. Husk cykelhjelmen hver gang - det er hul i hovedet at lade være.
- Hav udstyret i orden: Sørg for at cyklen er korrekt indstillet. Det er vigtigt, at højden på sadel og styr passer til dig, og at bremserne virker. En cykel, der ikke er indstillet korrekt, kan virke distraherende, og bremser, der svigter, er direkte livsfarlige. Hav desuden ringeklokke på cyklen.
Læs også, hvordan du bliver trafiksikker i bil og trafiksikker til fods.