Trafiksikker i bil

Vær opmærksom, vær tålmodig, og hold øje med andre trafikanter. Sådan lyder 3 trafiksikre råd fra GF Fonden til dig, der vil være trafiksikker bilist.

En opmærksom bilist er en sikker bilist. Omvendt er en uopmærksom bilist en usikker – og farlig – bilist. Ifølge Rådet for Sikker Trafik er uopmærksomhed en medvirkende årsag til 35 procent af alle dødsulykker på vejene. I en undersøgelse offentliggjort af Rådet for Sikker Trafik svarer hele 46 procent af bilisterne, at de har været tæt på at køre galt på grund af uopmærksomhed.

Kender du den bilist …

  • der har travlt med at tale i mobilen eller sende en sms, mens vedkommende med kun én hånd på rattet kæmper for at holde bilen på rette kurs?
  • der ikke i god tid får placeret sig korrekt eller glemmer at vise af inden et vognbaneskift eller i forbindelse med venstre/højresving?
  • der ikke har tændt baglygterne på bilen, selv om det er tåget, og sigtbarheden er nede på blot 100 meter, eller kører med det lange lys på, så andre trafikanter blændes?

3 trafiksikre råd til bilisten
Der er mange ting, en god bilist skal huske på i trafikken. Her er 3 vigtige råd til dig, der kører bil, og som gerne vil være trafiksikker bag rattet: 

  1. Vær opmærksom: Vær til stede i trafikken – hold fokus på trafikken og de andre trafikanter, og lad være med at lade dig distrahere af forstyrrende elementer. Der sker mange ting omkring os, når vi bevæger os rundt i trafikken, men det er vigtigt at holde fokus på din kørsel – kør bil, når du kører bil.
  2. Vær tålmodig: Ofte fører utålmodighed til, at man tager unødige chancer i trafikken. Det kan være, du er på vej til et vigtigt møde, men du er for sent på den, eller du ikke når at hente børnene i institutionen inden lukketid. Du er presset og stresset og ofte kan det medføre, at du tager nogle unødige chancer i trafikken, som forøger risikoen for ulykker. 
  3. Hold øje med de andre trafikanter: Øjenkontakt er nok til at signalere, at du er opmærksom på de andre trafikanter. Hvis du har travlt med at pille ved radioen, rode med GPS’en eller sende sms over mobilen, har du ikke øjenkontakt med de andre trafikanter, og de bliver i tvivl om, du har set dem. Det giver usikkerhed og kan medføre farlige situationer i trafikken.  

Se også, hvordan du bliver trafiksikker på cykel og trafiksikker til fods.