Trafiksikker på elcykel

Elcykler er blevet populære og måske har du også overvejet at købe en elcykel? Enten som alternativ til din almindelige cykel eller som en ekstra cykel til de lange ture. Måske ligefrem et alternativ til bilen.

Selvom en elcykel ligner en almindelig cykel, så er den på mange måder anderledes. Derfor er det vigtigt, at du overvejer, hvad du helt præcist har brug for.

Glem ikke din sikkerhed, og vær indstillet på, at du skal bruge lidt tid på at lære at bruge en elcykel.

Trafiksikker på elcykel – gode råd

Vi har samlet nogle gode råd, så du er godt klædt på, når du skal ud at købe elcykel og bagefter lære at cykle på den.

Før du køber elcykel

  1. Hvad er dit behov? Skal elcyklen være praktisk og bruges til den daglige transport og de daglige indkøb? Eller skal den bruges til motion og cykelture i skoven?
    Der findes mange forskellige typer af elcykler, der dækker forskellige behov – og det er vigtigt at vælge den rigtige.
  2. Prøv elcyklen hos en forhandler, og prøv gerne flere forskellige modeller. Ligesom med almindelige cykler, skal elcyklen passe perfekt til dig.
  3. Undersøg brugervenligheden. En elcykel er nem at cykle på, men er den også nem at komme rundt med? Er der plads til cykeltasker og cykelkurv? Kan du løfte den op på bilens cykelstativ? Holder batteriet til den længde ture, du gerne vil bruge den til?
  4. Vælg en cykel, du kan magte. Mange elcykler vejer lidt mere end almindelige cykler og det er en god ide at vælge en let cykel. Det gør det nemmere at styre cyklen - både når du cykler og når du blot trækker cyklen.
  5. Vælg en cykel med en motor, der starter blødt. Om du vælger en cykel med fx centermotor eller en forhjulstrukket motor, er en smagssag, men vi anbefaler, at du vælger en, der starter 'blødt' - det er det mest sikre.

For at din elcykel er lovlig og kan blive forsikret, skal den opfylde disse betingelser:

  • Der må kun være én motor på cyklen.
  • Motoren må kun hjælpe, når der trædes i pedalerne – ellers betragtes den ikke som en cykel. Eneste undtagelse er, når du bruger walk assist.
  • Motoren må højst have en effekt på 250 watt.
  • Motoren skal slå fra ved maksimum på 25 km/t.

Der gælder samme regler i forhold til lys, reflekser, bremser osv. på elcykel som for almindelige cykler.

Kilde: Vejdirektoratet  


I trafikken

  1. Øv dig et stille og roligt sted, inden du for alvor begiver dig ud i trafikken. Du vil opleve, at det kræver tilvænning og øvelse at cykle sikkert på elcykel.
  2. Vær opmærksom på din fart. Når du kører på elcykel, skal du være opmærksom på, at du for bilister på afstand ligner en helt almindelig cyklist. Bilister kan derfor have en tendens til at vurdere din fart forkert.
  3. Vær opmærksom på start og stop. Elmotoren hjælper dig hurtigere i gang, og den fortsætter også med at trække i nogle sekunder efter, at du er stoppet med at træde i pedalerne. Du vil derfor opleve, at du starter hurtigere end andre, og at det tager lidt længere tid for dig at stoppe.
  4. Bliv set. Brug reflekser – gerne i form af refleksvest – og vælg iøjefaldende farver, så du skiller dig ud i trafikken og bliver set.
  5. Brug cykelhjelm.
  6. Husk lys. Dine cykellygter skal kunne ses på 300 meters afstand og de må ikke virke blændende.
  7. Pak cyklen rigtigt. Hav gerne en lille kurv forrest til håndtasken, men læg de tunge varer i kurven bagpå eller brug cykeltasker. Det gør din cykel mere stabil.

 Vedligeholdelse

  1. Hold din cykel ved lige. Få den smurt, vasket, efterspændt m.m., og sørg for, at sikkerhedsudstyr som bremser, lys, reflekser og ringeklokke er i god stand
  2. Pas på batteriet. Batteriet i elmotoren påvirkes af lave temperaturer. Lad det op indendørs, og følg producentens anvisninger.
  3. Vær opmærksom på opladningsprocessen. Vær opmærksom, når du lader dit batteri op. Batteriet kan få flere slag gennem mange cykelture, og kan lede til defekt i batteriet, der gør, at der kan gå ild i det under opladningen. Lad det derfor op i et rum, hvor du har røgalarm, samt væk fra let antændelige materialer.