Hvornår bryder du færdselsreglerne?
Du kender det godt: Uret tikker, du tripper, en aftale venter forude. Du er ved at være sent på den, og du styrter ud ad døren.
I 2018 spurgte vi danske bilister i alderen 20-55 år med hjemmeboende børn fra 0 til 17 år om deres vaner i trafikken. Holder de sig inden for lovens rammer, når hverdagens ender skal nå sammen?
Hvad årsagen er til, at vi kører for stærkt og glemmer at orientere os ordentligt i trafikken?
Undersøgelse viser sig, at den vigtigste årsag til at vi overtræder færdselsreglerne er: Børn.
Vi kender alle spillereglerne i trafikken og har en klar holdning til, hvad der er god adfærd. Alligevel overholder vi ikke reglerne, og spørgsmålet er hvorfor.
Halvdelen af danskerne har kørt for hurtigt, når de skal hente deres børn. Flere end 7 ud af 10 forældrebilister svarer, at de tilsidesætter reglerne for at nå hurtigere frem.
Måske kan du genkende det fra dig selv?
Hvad sker der lige inden, vi sætter os bag rattet - og vi ved, at vi er sent på den?
63% i undersøgelsen svarer, at de lader sig påvirke negativt over at komme for sent ud af døren. De bliver bl.a. irritable, mister fokus og lader det gå ud over andre.
Det ser ud til, at vi bliver tilbøjelige til at gå på kompromis med regler, lovgivning og god adfærd, når det gælder aftaler med vores børn.
Hvordan undgår vi travlhed i trafikken?
Halvdelen af danskerne mener, at vi kan undgå travlhed i trafikken, hvis vi sætter ekstra tid af. 2 ud af 3 i undersøgelsen svarer nemlig, at det ikke er trafikken, der er årsagen til, at de bliver forsinket til en aftale.
Hvordan påvirker det dig, når du er for sent på den?
Hvordan lykkes det dig at komme til tiden? Eller have ro med at komme for sent? Vi har spurgt danskerne.
Her er danskernes råd.
Sådan stresser du mindre i trafikken:
- Brug fartpilot, så du ikke overskrider hastighedsbegrænsningen, fordi du stresser.
- God morgenrutine: Sæt et ur til at ringe, når det er tid for børnene til at tage sko og jakke på. Noter i et skema når tiden holdes. Når tavlen er "fuld" efter fx 1 uge eller 14 dage, så udløser det belønning eller aktivitet for alle i familien.
- Det er bedre at komme for sent end slet ikke at komme: Forklar børnene, hvor farligt det er ikke at overholde færdselsloven. Fortæl om konsekvenserne, at farten kan koste liv, såvel deres eget som andres. Men også at en overskridelse af fartgrænser kan koste mange penge, og så er der måske nogen ting de ikke kan købe, eller fornøjelser de ikke kan få, fordi penge ikke kan bruges to gange.
- Sæt realistiske mål for transporttiden og kør i god tid, så giver det ro, hvis der pludselig er tæt trafik eller andet, der kan forsinke dig.
- Ring inden du kører afsted og sig, at du er forsinket
- Find ud af, hvordan Siri fungerer på din iPhone, så du kan ringe op uden af fjerne blikket fra vejen.
- Få nye tanke om det at hente dit barn til tiden:
- Giv dit barn en senere hente-tid, så er det kun positivt, hvis du dukker tidligere op.
- Hvor mange gange er du ikke kommet og har måttet vente på, at dit barn leger færdigt? Stop den dårlige samvittighed, og kom i stedet sikkert frem.
- Hvis ikke institutionen er lige ved at lukke, så er det din egen samvittighed, der skal bekæmpes. Barnet vil ikke bringe hente-tiden op, med mindre du selv siger det. Barnet opdager det ikke. Gør i stedet gensynet til noget positivt for jer begge - uden dårlig samvittighed.
- Aftal med hinanden, at alt hastværk stopper ved bildøren og sig pyt.
- Aftal hvad der skal ske, hvis du bliver forsinket. Lær dine børn, at selv om man prøver at overholde tiden, kan der ske forsinkelser.
- Afsæt tid til transport i kalenderen, så du ikke bliver booket til møde lige inden din gåtid. Møder har det med at trække ud...