Ny bilist i huset

Du kan hjælpe en ny bilist godt i gang i trafikken ved at låne din bil ud. Men få talt igennem derhjemme, hvordan det skal foregå.

Det er en tillidssag at overlade rattet til en ny, ung bilist. Men nye bilister har brug for kilometer på vejene for at få erfaring og rutine. En bilist regnes nemlig først som erfaren, når han eller hun har kørt bil i mindst seks år eller 100.000 km.

Du er rollemodel

Undersøgelser viser, at forældres egne holdninger og bilkørsel påvirker de nye bilisters adfærd.

Derfor gør det en forskel, at tale om, hvordan man skal køre bil, og at du selv overholder hastighedsgrænser og andre regler i trafikken.

At være en god rollemodel er den bedste måde at påvirke din søn eller datter til at køre sikkert.

Tal om trafikken

Du kan fortælle, hvad du selv kigger efter og vurderer, når du sidder bag rattet. Er du passager hos din søn eller datter, så aftal på forhånd, at I tager en snak om turen, når den er overstået.

Det er ikke en god ide at fortælle om dine egne observationer eller give kritik under kørslen – det kan højst irritere og forvirre den unge. 

Husk også at rose for gode vurderinger og sikker kørsel, når turen er slut.

Trafikken er kompleks for nye bilister, og de har svært ved at forudse farlige situationer.

Lær din søn eller datter at holde en sikker afstand til den forankørende eller til en usikker trafikant. Det giver dem en bedre chance for at reagere på uventede situationer.

Uopmærksomhed er farligt

Uopmærksomhed er skyld i en tredjedel af alle trafikulykker. Det vil sige, at uopmærksomhed er farligt ligesom høj fart, alkohol og stoffer, træthed og manglende sele.

Al snak i bilen, både i mobil og med passagerer, forstyrrer og stjæler opmærksomhed. Brug af GPS, høj musik og at drikke og spise fjerner også fokus fra vejen.

Særligt nye bilister uden rutine er ekstra sårbare over for forstyrrelser. Tal derfor med din søn eller datter om, hvor vigtigt det er at koncentrere sig og være opmærksom - og forstyr ikke, når du selv er med i bilen.

Fart dræber, det er et faktum

Hver femte trafikdræbte eller tilskadekomne er en ung mellem 18 og 24 år. Statistikken viser, at især unge mænd kører risikobetonet og langt oftere bliver involveret i ulykker. 

Der er en klar sammenhæng mellem bilens hastighed og hvor alvorligt man kommer til skade.

Så mange dør, når en ulykke sker med hhv. 80, 90 eller 100 km i timen:

ny bilist billede 2

 

Download folder: Ny, ung bilist

Fest og bilkørsel

Hvordan man kommer sikkert hjem fra en fest? Det er en god ide at få aftalt på forhånd. Hvis din søn eller datter kører i bil sammen med andre, bør de unge inden afgang aftale hvem, der er chauffør og derfor ikke drikker alkohol. 

Alternativ må soveposen med, så de unge kan overnatte og vente med at køre hjem til næste dag, når promillerne er brændt af.

Du kan også tilbyde at hente eller at give dem penge til en taxi.

Sig fra over for farlig kørsel

Det er vigtigt, at din søn eller datter kan sige fra, hvis venner og veninder kører for risikobetonet. Fx hvis de kører for hurtigt eller sms’er, mens de kører.

Snak om, at det er ok at sige fra som passager. Man må gerne bede om, at farten bliver sat ned - eller om at blive sat af. 

Det er også ok at lade være med at køre med nogen, som man synes kører uforsvarligt.

De unge skal passe på hinanden, og er man en god ven, så bør man forsøge at forhindre vennerne i at sætte sig fulde bag rattet.

Lav regler for lån af bilen

Lav klare aftaler med din søn eller datter om, hvornår de må låne bilen og under hvilke betingelser. Der kan godt være forskel på hverdags- og weekendkørsel.

Nye bilister bliver let påvirket af deres venner i forhold til, hvad der er accepteret som normal kørsel, og udlånsregler kan hjælpe dem med argumenter for mere sikker kørsel.

Stil eventuelt krav om, at du skal med som passager den første tid, og at I evaluerer aftalen løbende.

ny bilist billede 11