
“Go’morgen cykel”
Aarhus Cykelby modtager GF Fondens Trafiklegatet til projektet ’Go’ morgen, cykel’. Projektet, der har til formål at få flere børn til at cykle i hverdagen, kombinerer motion, transport, cykelglæde og cykelsikkerhed.
Hvordan får vi unge til at sænke farten? Ved at lade dem møde et menneske, som har været involveret i en trafikulykke. I mange år har Rådet for Sikker Trafik turneret på skoler og uddannelsesinstitutioner med konceptet ‘Sikker Trafik LIVE’. GF Fonden er ny partner i 2025 og støtter det succesfulde koncept, som er med til at forebygge trafikulykker blandt unge.
‘Sikker Trafik LIVE’-konceptet handler om, at eleverne møder en ung, der er kommet til skade i trafikken. Eller en pårørende, der er har mistet et ungt menneske i et trafikuheld.
Ca. 40.000 elever over hele landet i 8.-10. klasse, på erhvervsskoler og gymnasier bliver hvert år klogere på, hvor store konsekvenser det kan have at køre for stærk eller i påvirket tilstand.
Samtale om valg og konsekvenser
Ambassadøren fortæller åbent om sig selv, om livet før ulykken og om selve ulykken, som fik store konsekvenser og vendte livet på hovedet. Eleverne ser billeder og får lov til at stille de spørgsmål, der presser sig på: Fx ”Er du sur på ham, der kørte bilen?”, ”hvad fortryder du mest?” og ”hvad ville der være sket, hvis de ikke havde fundet dig?”.
Der er ingen løftede pegefingre, men det er til gengæld en jævnbyrdig samtale med eleverne om valg og konsekvenser, om gruppedynamikker og om at sige fra.
Livets 10 farligste år i trafikken
Når en 13-14-årige begynder i udskolingen, står h*n samtidig på tærsklen til sit livs 10 farligste år i trafikken. Ser vi på trafikulykker med børn og unge, der enten blev dræbt eller kommer alvorligt til skade, sker der nemlig en markant stigning i antallet, efter de er fyldt 13 år.
Faktisk er der blandt de 13-16-årige omkring seks gange flere alvorligt tilskadekomne i trafikken sammenlignet med de 6-9-årige.
Det er der flere årsager til. Eksempelvis begynder børnene selv at navigere rundt i trafikken uden en voksen. De får en mere risikovillig adfærd (dropper cykelhjelmen, bruger telefonen på cyklen, cykler beruset/fuld osv.). Og som 15-årige får de adgang til trafikkens farligste køretøj: lille knallert.
Færre trafikdræbte på grund af Sikker Trafik Live
‘Sikker Trafik LIVE’ er et af Rådet for Sikker Trafiks allermest effektive og vellykkede projekter for at forebygge trafikulykker hos den yngste del af de unge. Det har medvirket til, at der i perioden 2008-2022 har været en nedgang i antal børn og unge, som dør eller kommer alvorligt til skade i trafikken:
I 2008 blev 102 børn og unge under 25 år dræbt, mens 994 kom alvorligt til skade i trafikken. I 2022 var tallet faldet til hhv. 28 dræbte og 398 alvorligt tilskadekomne.
GF Fonden bidrager til at fastholde den positive udvikling.
GF Fonden har rødder i GF Forsikring, der blev startet af lokale ildsjæle i 1967, og som også i dag er lokalt til stede med mere end 40 kontorer fordelt over hele landet. Derfor prioriterer vi at støtte projekter på tværs af Danmark, og vi vægter den lokale forankring højt.
Ingen by, forstad, landsby eller ø er for lille, og vi har gennem tiden støttet projekter i alle landsdele. For vi mener, at alle danskere skal have ret til og mulighed for at færdes sikkert og trygt i trafikken – uanset alder og transportform.
Aarhus Cykelby modtager GF Fondens Trafiklegatet til projektet ’Go’ morgen, cykel’. Projektet, der har til formål at få flere børn til at cykle i hverdagen, kombinerer motion, transport, cykelglæde og cykelsikkerhed.
Gennem GF Fondens Trafiklegat får Aabenraa Kommune midler til projektet ”Sikker på elcykel”, der er rettet mod seniorer. Med projektet ønsker kommunen at sætte fokus på både praktiske færdigheder og trafiksikker adfærd på elcykel for seniorer.
Fonden for Entreprenørskab modtager midler til projektet ”Innovation og trafiksikkerhed”, hvor elever i 6. og 7. klasser over hele landet skal arbejde med innovation inden for trafiksikkerhed ved at oprinde produkter og/eller services.